Course theme

Type of course

Banner
BannerShape

Springtij Forum

  • 21 - 23 September 2022
  • Terschelling
  • Springtij

In tijden waarin inflatie stijgt, grondstoffen schaars worden en een oorlog heel dichtbij komt, worden onze zekerheden ondermijnd en komen onze kwetsbaarheden aan het licht. Dan komt twijfel boven drijven. Is onze transitie nu op koers of moeten we die door de gebeurtenissen van vandaag herzien?

De wereld van nu heeft met veel uitdagende thema’s te maken. Soevereiniteit van staten, natuur die onder druk staat, opwarmend klimaat, angst voor een nieuwe pandemie en sociale onrust. Allemaal thema’s die van wezenlijk belang zijn. Ze staan niet los van elkaar. Ze kunnen elkaar versterken. Denk aan de opkomende energiearmoede. Maar ook in positieve zin; Zonder Coronavirus hadden we niet zo snel de overstap naar het hybride werken gemaakt. Een hoge olieprijs versnelt de vraag naar duurzame alternatieven. Grote gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat we sneller bereid zijn samen het oude los te laten om zo onze voorgenomen koers tot uitvoering te brengen.

Op Springtij verbinden we sectoren om de transitie succesvol te maken. Zo levert landbouw, mits in harmonie met de aarde, gezonde voeding die bijdraagt aan preventieve gezondheidszorg en een bloeiende omgeving om in te wonen en recreëren. Het opkomende water leert ons dat we ook kunnen meebewegen met de stroom die het water loopt. Een tegenkracht verandert dan in een stuwende kracht. De circulaire economie is pas echt succesvol als we het oude lineaire denken durven los te laten en op basis van vertrouwen en met blik op de lange termijn binnen en ook buiten de keten samenwerken.

Er is veel kennis en we weten in grote lijnen waar we naar toe willen. Maar bieden we wel een voldoende helder perspectief op een toekomst, waar we naar kunnen verlangen? Loslaten is namelijk best eng als je nog geen helder beeld hebt, waar we met zijn allen naar toe gaan. Dit is de tijd om ons vergezicht te tonen. We inspireren formele en informele leiders uit vele sectoren om op basis van vertrouwen hierin te gaan samenwerken.

otherevents
shape

Seminar From Ground to Cloud: Advances in Global Water Modeling and Management

  • 19 April 2024
  • IHE Delft
  • IHE Delft
More information
shape

Seminar From Ground to Cloud: Advances in Global Water Modeling and Management

  • 19 April 2024
  • IHE Delft
  • IHE Delft
More information