Course theme

Type of course

Banner
BannerShape

Science Filmclub “Wetenschapsfilms met InScience en NEMO Kennislink” (Dutch only)

  • 08 September 2021
  • Online
  • NEMO and InScience

InScience en NEMO Kennislink hebben de handen ineen geslagen met de online Science Filmclub: iedere eerste woensdag van de maand komen we om 19:30 online bijeen om samen een wetenschapsfilm te bekijken en deze met onderzoekers en elkaar te bespreken. De moderatie is in handen van NEMO Kennislink-redacteuren Anne van Kessel en Esther Thole. Deelname aan het online programma is gratis, maar aanmelding vereist.

Let op: in september vindt de Filmclub niet op de eerste, maar op de tweede woensdag van de maand plaats!

Woensdag 8 september: Pre-Crime

Wat als een algoritme misdaden voorspelt nog voordat ze plaatsvinden? Maar ook: wat als dat algoritme mensen veroordeelt voordat ze iets fout hebben gedaan? En wat als dit systeem racisme in de hand werkt?

Op woensdag 8 september vindt de derde editie van de Science Filmclub plaats. We trappen het seizoen af met de documentaire Pre-Crime (Matthias Heeder & Monika Hielscher, 2017). Een wereld waarin misdaden kunnen worden voorkomen doordat de mogelijke daders vooraf al worden gepakt. Het klinkt als een futuristisch idee uit een sciencefictionfilm (we zagen het in Minority Report van Spielberg). Maar door technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is dit vandaag de dag een uiterst realistisch scenario. De documentaire laat zien hoe nieuwe software kan worden gebruikt om potentiële criminelen op te pakken. Wie beheren deze data? Wat betekent dit voor onze vrijheid? En vergroot het gebruik van deze techniek de kans op etnisch profileren?

Algoritmes bij Nederlandse politie en veiligheidsdiensten

We kijken samen online de film en gaan daarna in gesprek met twee experts. Naomi Appelman is onderzoeker en een van de oprichters van het Racism and Technology Center, een Nederlandse stichting die technologie inzet om racisme te bestrijden. Hilde Weerts is werkzaam als ‘Artificial Intelligence Engineer’ aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze pleit voor een verantwoordelijke omgang met algoritmes en kunstmatige intelligentie. Hoe staat het met algoritmes bij de Nederlandse politie en veiligheidsdiensten? En zijn we ons genoeg bewust van de kansen en risico’s?

Pre-Crime – Woensdag 8 september, online vanaf 19:30 – geschikt voor alle leeftijden – Engels gesproken and niet (NL) ondertiteld – 88 min

otherevents
shape

Pathways to Sustainability Conference 2024

  • 28 November 2024
  • Utrecht
  • Utrecht University
More information
shape

Pathways to Sustainability Conference 2024

  • 28 November 2024
  • Utrecht
  • Utrecht University
More information