Course theme

Type of course

Banner
BannerShape

PBL Academielezing “Rechtvaardigheid in leefomgevingsbeleid: mobiliteit en wonen”

Rechtvaardigheid krijgt, naast doelmatigheid en doeltreffendheid, steeds meer vorm als belangrijk criterium voor het ontwikkelen van leefomgevingsbeleid. Daarom heeft het PBL Karel Martens – professor aan het Israel Institute of Technology – gevraagd de nieuwe Academielezing te verzorgen over ‘Rechtvaardigheid in leefomgevingsbeleid: mobiliteit en wonen’.

De professor Transport Planning gaat de Haagse beleidswereld aan de hand van bereikbaarheid van werk en wonen meenemen in de principes én de praktische uitwerking van rechtvaardigheid in het beleid.

In het eerste deel van de lezing geeft Martens een toegankelijke introductie van de filosofische achtergronden en theoretische principes van rechtvaardigheid, met filosofen als Rawls, Walzer en Sen. Het tweede deel van de lezing is gewijd aan de praktische vertaling voor het beleid. Voorbeelden daarvan zijn de woonopgave en de daarmee verbonden mobiliteitsopgave. Komen de vele nieuwe woningen nabij het werk of moeten er vele woon-werkkilometers worden afgelegd? Kunnen de meeste mensen het werk bereiken met openbaar vervoer, of hebben ze door de ruimtelijke verdeling van wonen en werken een auto nodig? En wat als ze zich die niet kunnen veroorloven?

otherevents
shape

Insects as sustainable feed: an interdisciplinary approach

  • 12 September 2024
  • Wageningen, Omnia
  • InsectFeed
More information
shape

Insects as sustainable feed: an interdisciplinary approach

  • 12 September 2024
  • Wageningen, Omnia
  • InsectFeed
More information