
Wat betekenen de internationale klimaatafspraken voor Nederland? In de opmaat naar de klimaatconferentie in Glasgow later dit jaar zet PBL-onderzoeker en internationaal bekend klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren uiteen waar Nederland staat. In de lezing, uitgezonden vanuit het PBL-kantoor op 8 juni, duidt hij de nieuwste inzichten van het IPCC, alsmede zijn gedachten over de mogelijkheden én verplichtingen die Nederland heeft om klimaatverandering tegen te gaan.
Na de lezing volgt discussie met toehoorders en een inhoudelijke reactie vanuit het beleid in de persoon van Kitty van der Heijden, directeur-generaal bij Buitenlandse Zaken. PBL-directeur Hans Mommaas is gastheer en zal vragen vanuit het publiek modereren.
Detlef van Vuuren (1970) werkt bij het PBL aan wereldwijde duurzaamheidsvraagstukken en in het bijzonder aan het klimaatprobleem. Hij werkt daarnaast als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en maakt deel uit van het kernschrijversteam van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Van Vuuren levert als leider van het team wetenschappers een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe scenario’s. In 2018 won hij de prestigieuze Huibregtsenprijs en hij is een van de leidende wetenschappers op het gebied van global sustainability. Zijn werk wordt gebruikt bij de internationale klimaatonderhandelingen en hij behoort bij een selecte groep wetenschappers die in meerdere disciplines ‘meest geciteerd’ zijn.